Jeśli często spędzamy czas w kuchni, na pewno chcemy posiadać w kuchni wysokiej klasy, wytrzymałe i ostre
noże. Każdy człowiek zajmujący się gotowaniem, nawet amator zdaje sobie sprawę, że jeden
nóż w szufladzie to za mało. Oczywiście, powinniśmy mieć stosunkowo uniwersalny nóż szefa kuchni, którego używamy prawie do wszystkiego, lecz warto kupić również nóż do pieczywa, do filetowania, do mięsa.
Istnieje mnóstwo firm, które trudnią się wytwarzaniem noży, jedne znane bardziej inne mniej. Od pewnego czasu na popularności zyskują noże Ontario Knives. Jest to amerykańska firma działająca od ponad stu lat. Wyrabia noże różnego przeznaczenia. W ofercie są zarówno noże do kuchni, jak i przeznaczone do survivalu, także wojskowe. Żeby noże były doskonałej jakości każda z grup ma własnego projektanta. Całkiem inny człowiek zajmuje się nożami do kuchni, a inna osoba wojskowymi. Gwarantuje to doskonałe zrozumienie potrzeb klientów i dobranie produktów.
Od noży oczekujemy, że będą ostre przez długi czas, by się nie wyszczerbiały i oczywiście nie rdzewiały. Niezależnie od tego który to nóż. Istotne jest jednak, aby dobrze o nie dbać. Nie zapominajmy o częstym ostrzeniu. Gdy tylko
producent nie poleca inaczej - powinniśmy ostrzyć nóż przed każdym użyciem. Tępy nóż jest nie tylko bezużyteczny - bo po prostu strzępi i rwie włókna mięsa zamiast je rozcinać, ale również może być niezwykle niebezpieczny. Kiedy używamy nieostrego noża, używamy dużo więcej siły, więc o wiele łatwiej o zranienie, czasami bardzo poważne.
Jeśli dotąd nie mieliśmy do czynienia z naprawdę ostrymi nożami i kupimy sobie jakiś wysokiej jakości
komplet, choćby właśnie Ontario Knives, trzeba nauczyć się kroić od nowa. W internecie możemy wyszukać mnóstwo filmów pokazujących właściwą technikę krojenia. Wystarczy trochę potrenować, żeby posługiwać się nożem jak dobry szef kuchni.