Sklep to miejsce, które wymaga właściwego wyposażenia. Generalnie bardzo dużo zależy od charakteru placówki, czyli od towaru, który w sklepie można nabyć. W przypadku sklepów z artykułami spożywczymi charakterystyczne będą przykładowo takie
elementy jak waga sklepowa z legalizacją, na przykład w ramach stoiska mięsnego. Często też dostępne są wagi dla klientów, którzy dzięki temu sprawdzają ile towaru chcą nabyć.
Typ wyposażenia uzależniony jest również od rozmiarów sklepu – wielkie hipermarkety zawierają inne elementy niż małe sklepy osiedlowe. Przede wszystkim ma tu znaczenie rodzaj i wymiary półek. W niewielkich sklepach tych elementów jest mało, czasami nie ma ich wcale. W wielkopowierzchniowych marketach natomiast potrzebne są wielopoziomowe
regały, które wytrzymują znaczne
ciężary. Ponadto inne regały przydają się na warzywa i owoce, a odmienne na pozostałe towary. Przykładowo pieczywo należy przechowywać w specjalnych zamykanych pojemnikach, co przeciwdziała wysychaniu.
Chłodziarki
W każdym sklepie z artykułami spożywczymi można znaleźć towary takie jak
nabiał czy
mrożonki. Towary takie wymagają odpowiedniego sposobu składowania, zatem niższej temperatury. Z tego powodu nabiał przechowywany jest w specjalnych lodówkach. Mrożonki i lody natomiast najczęściej trzyma się w chłodziarkach z przesuwanymi drzwiami. W większych sklepach są zwykle także działy z rybami, które też wymagają określonego wyposażenia. Są tam często takie akcesoria jak głęboka wanna na żywe ryby, elektroniczna waga (więcej tutaj: waga elektroniczna oferta w i lodówka przystosowana do przechowywania ryb.